sobota, 30 sierpnia 2014

Faszerowany bakłażan



Jesteśmy w samym środku sezonu na bakłażana! Przygotowanie go w wersji faszerowanej jest super szybkie, proste i tanie. Praca nad daniem (odliczając czas na pieczenie) zajmuje nam ok. 15 minut. 

składniki na 4 porcje:
2 duże bakłażany
250 g mielonego mięsa wołowego
1 jajko
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
3 łyżki bułki tartej
3 łyżki oliwy z oliwek
pieprz, sól, cynamon

Bakłażany kroimy na pół, a następnie nacinamy miąższ w kratkę, uważając przy tym, by nie przebić się przez skórkę. Połówki wstawiamy do wcześniej nagrzanego piekarnika (ja niestety używam gazowego, więc nastawiłam pokrętło na środek, powinno być ok. 175 stopni). W tym czasie dodajemy wszystkie składniki do miski (tylko po 1 łyżce bułki tartej i oliwy) i dokładnie mieszamy. Po 20 minutach wyjmujemy bakłażana. Gdy lekko ostygnie, wydrążamy środek, dodajemy go do miski, gdzie dokładnie łączymy z nadzieniem. Wypełniamy nim skórki bakłażanów, posypujemy pozostałą bułką tartą i skraplamy oliwą. Wkładamy ponownie do piekarnika i pieczemy przez ok. pół godziny. Smacznego!




wtorek, 5 sierpnia 2014

Chocolate chip cookies z borówkami



Po 4 długich miesiącach przerwy wracam do prowadzenia bloga. Nowa praca + odzyskany aparat = dużo więcej czasu na gotowanie i pisanie. Nowy etap zaczynam od klasycznych ciasteczek z białą czekoladą i borówkami. To deser, który nie ma szans się nie udać! Może nie zachwycają wyglądem, ale wynagradza to ich smak i cudownie ciągnący się środek.

składniki na ok 10 dużych ciastek:
100 g miękkiego masła
150 g mąki pszennej
szczypta soli
1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
1/3 łyżeczki aromatu migdałowego
200 g cukru
1 jajko
tabliczka białej czekolady
borówki (lub inne owoce sezonowe)

Mąkę przesypujemy do miski, dodajemy sodę, sól i mieszamy. W drugiej misce ucieramy miękkie masło z cukrem. Dodajemy jajko i mieszamy aż do połączenia się składników. Wsypujemy suche składniki i dokładnie miksujemy. Czekoladę kroimy w małe kosteczki, dodajemy do masy i mieszamy łyżką.

Nagrzewamy piekarnik do 160 stopni. Wykładamy na blachę papier do pieczenia (mi się skończył, dlatego użyłam folii aluminiowej - na szczęście nie przyczepiła się do ciasteczek) i układamy na nim kulki z masy, wielkości mniej więcej gałki lodów. Pamiętajcie o zachowaniu dużych odstępów - te ciastka lubią rosnąć! Następnie posypujemy je borówkami i delikatnie dociskamy, spłaszczając ciastka dłonią.

Pieczemy ok 15 minut. Ciasteczka powinny być delikatnie zarumienione na brzegach, a na wierzchu miękkie, zastygną dopiero podczas studzenia. Smacznego!