środa, 22 października 2014

Bananowe muffiny z czekoladą



Dziś przepis na muffiny z dodatkiem bananów i czekolady. To klasyczny przepis, bardzo dobry na pierwszą przygodę z muffinami! Z tego co pamiętam, to właśnie był mój pierwszy w życiu samodzielny wypiek :) Babeczki są pyszne, długo zachowują świeżość, a banan dodaje ciastu wilgoci.

składniki na ok 15 muffinów:
250 g mąki
125 g cukru
125 ml oleju roślinnego
3 dojrzałe banany
150 g mlecznej czekolady
2 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
0,5 łyżeczki sody oczyszczonej

Zaczynamy od posiekania czekolady na małe kawałki i pogniecenia bananów na papkę. W jednej misce dokładnie mieszamy olej z mąką, a w drugiej przesiewamy mąkę z cukrem, proszkiem do pieczenia i sodą. Łączymy suche składniki z mokrymi, dodajemy banana i czekoladę. Wszystko dokładnie mieszamy łyżką. Następnie nakładamy powstałą masę do 3/4 wysokości papilotek i wstawiamy do wcześniej nagrzanego piekarnika (ok 175 stopni). Pieczemy przez ok. 25 minut. Smacznego!





poniedziałek, 13 października 2014

Faszerowane papryki



Dzisiaj przepis na pyszny i jak zwykle prosty obiad, bo faszerowane papryki to danie, które nie może się nie udać.

składniki:
5 papryk
500 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
pół puszki czerwonej fasoli
3/4 szklanki ryżu
szklanka passaty pomidorowej
3 ząbki czosnku
1 średnia cebula
żółty ser do posypania
pieprz i sól do smaku

Ścinamy górę papryki, wydrążamy środek i oczyszczamy z pestek. Siekamy czosnek i cebulę, a następnie przysmażamy na patelni. Dodajemy mięso i smażymy, aż uzyska brązowy kolor. Wlewamy passatę, gotujemy 3 minuty, dosypujemy ryż, a następnie fasolę. Dokładnie mieszamy i zdejmujemy z ognia. Powstałym farszem wypełniamy papryki aż po brzegi i przykrywamy odkrojoną częścią. Wkładamy do wcześniej nagrzanego piekarnika (175 stopni), pieczemy przez 45 minut, a następnie posypujemy startym serem. Smacznego!