Bananowiec to jedno z najłatwiejszych ciast z mojego repertuaru. Robi się je błyskawicznie, jedynie samo pieczenie zajmuję nam aż 1,5 godziny. Ostatnio podałam je w roli urodzinowego tortu dla babci.
Jedyne, czego potrzebujemy to:
ciasto:
2 jajka
200 g brązowego cukru
240 g mąki
130 ml oleju
2 łyżeczki sody oczyszczonej
szczypta soli
3 duże banany
krem:
250 g mascarpone
1,5 łyżki cukru pudru
2 łyżeczki cytryny
Zaczynamy od przesypania brązowego cukru do miski i wbiciu 2 jajek. Miksujemy aż do połączenia się składników. Następnie dodajemy 1,5 (pokrojonego na drobną kostkę) banana, olej, sodę oczyszczoną i szczyptę soli. Miksujemy i dodajemy mąki. Miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Na sam koniec dodajemy pół banana pokrojonego w plasterki i mieszamy łyżką
Ciasto przelewamy do tortownicy. Piekarnik nastawiamy na 130 stopni, a po jego nagrzaniu wstawiamy blaszkę i pieczemy ok. 1,5 godz.
Po wyciągnięciu ciasta z piekarnika zostawiamy je do ostudzenia. W tym czasie miksujemy mascarpone z cukrem pudrem i cytryną. Nakładamy na zimne ciasto, układamy na nim banany.
Koniec!
Bardzo smakowite ciacho, idealne na ten pochmurny majowy dzień!
OdpowiedzUsuńw taki dzień to tylko pod kocyk z ciachem i herbatką!
UsuńMusi być pyszne!
OdpowiedzUsuńoj tak, om nom nom nom
UsuńRobiłam bananowiec kilka razy, ale mój wychodził ciężki i najlepszy sam-sobie ze względu na większą ilość bananów. Muszę wypróbować Twój przepis:)
OdpowiedzUsuńz tego przepisu bananowiec wychodzi idealny, wcześniej zrobiłam z innym kremem (na bazie śmietany), ale wyszedł zdecydowanie za słodki, dopiero ten doskonale skomponował się z ciastem
UsuńPyszne smaki i przepyszne ciasto ! Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńNajprostsze czasem najpyszniejsze ! :)
OdpowiedzUsuńpyszne ciacho, szczególnie podane z kremem na bazie mascarpone
OdpowiedzUsuńjakiej wielkości wychodzi mniej więcej to ciasto? :) chciałabym zrobić, ale tylko na dwie osoby
OdpowiedzUsuńrewelacyjne ciasto. nie mam ręki do wypieków ale to ciasto robiłam już kilka razy i za każdym razem wychodzi super :-)
OdpowiedzUsuńMam pytanie, musi to być cukier brązowy czy może być zwykły?
OdpowiedzUsuńze zwykłym wyszło pyszne! a czy ktoś próbował robić muffinki z tego przepisu?:)
OdpowiedzUsuńDzień dobry. Jakiej średnicy powinna być tortownica?
OdpowiedzUsuńDzień dobry. Czy na wierzch nadawałby się inne owoce np. borówki czy maliny?
OdpowiedzUsuń