poniedziałek, 9 grudnia 2013

Placki z bananami i ricottą


Tym razem propozycja śniadaniowa. Bardzo sycące placki z bananami, które możemy podać z syropem klonowym lub cukrem pudrem. Ten przepis starczy na porcję dla 3 osób.

składniki:
1,5 szklanki mąki
200 g ricotty (możemy zastąpić serem typu włoskiego lub jogurtem greckim)
1 duzy banan
3 łyżki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 jajka
2 łyżki oleju
0,25 szklanki mleka
szczypta soli

Do jednej miski dodajemy mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sól i dokładnie mieszamy. W drugiej misce miksujemy ricottę, jajka, i olej. Po uzyskaniu gładkiej masy dosypujemy suche składniki i mieszamy wszystko łyżką. Dodajemy mleka i mieszamy jeszcze przez chwilę. Masa będzie gęsta i grudkowata. Kroimy banany w plasterki. 

Na rozgrzana patelnie nakładamy kleksy ciasta i smażymy. Po około minucie wciskamy w ciasto plasterki bananów, smażymy kolejną minutę i przerzucamy na drugą stronę jeszcze na około pół minuty. Zdejmujemy z patelni, polewamy syropem klonowym lub cukrem pudrem. Smacznego!


11 komentarzy:

  1. Ale puchate ! Wyglądają ja chmurki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. mmmm, banan i ricotta, pycha placki!

    OdpowiedzUsuń
  3. banan, ricotta.. marzenie !

    zapraszam do siebie
    www.cookplease.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  4. O jakie fajne połączenie z ta ricottą!

    OdpowiedzUsuń
  5. Nie robiłam jeszcze takich placuszków, ale uwielbiam ricottę więc na pewni wypróbuję. Pięknie się prezentują :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Oj tak placuszki wyglądają przepysznie. Sądzę, że idealnie pasowałyby na sobotnie lub niedzielne śniadanko :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. u mnie były serwowane na poniedziałkowe :)

      Usuń
  7. Uwielbiam smak smażonego banana.

    OdpowiedzUsuń