wtorek, 31 grudnia 2013

Krem z ciecierzycy i marchwi


Po (bardzo obfitych) świętach zaczęłam czuć się jak klucha. Tydzień bez fitnessu + objadanie się ciastami po nocach zrobiło swoje. Obiecałam sobie, że przez ten tydzień będę jadła głównie warzywa i owoce, oraz wyeliminuję z jadłospisu węglowodany. Dodatkowo codziennie rano wypijam gorącą wodę z cytryną, która ma za zadanie oczyścić organizm. Dlatego tym razem przepis na lekki obiad. Krem z ciecierzycy ma bardzo ciekawy smak, który moim zdaniem jest najlepszy na drugi dzień, kiedy przegryzą się wszystkie smaki.

składniki:
puszka ciecierzycy
1 cebula
2 ząbki czosnku
3 średnie marchewki
szklanka soku pomidorowego
3 łyżki sosu sojowego
1 łyżka oliwy
kostka rosołowa
bazylia
inne przyprawy do smaku

W garnku rozgrzewamy oliwę, a następnie wrzucamy na nią posiekaną cebulę i czosnek. Smażymy przez chwilę, zalewamy litrem wody. Dodajemy kostkę rosołową i pokrojone marchewki. Gotujemy ok 10 minut od momentu wrzenia. Następnie dodajemy sok pomidorowy, odsączoną ciecierzyce, sos sojowy i gotujemy przez kolejne 10 minut. Miksujemy wszystko na gładka masę, dodajemy świeżej bazylii i doprawiamy do smaku. Gotowe!

(zdjęcia jak zwykle na szybko, ale obiecuję poprawę i w nowym roku wezmę się na poważnie do fotografowania jedzenia)


poniedziałek, 9 grudnia 2013

Placki z bananami i ricottą


Tym razem propozycja śniadaniowa. Bardzo sycące placki z bananami, które możemy podać z syropem klonowym lub cukrem pudrem. Ten przepis starczy na porcję dla 3 osób.

składniki:
1,5 szklanki mąki
200 g ricotty (możemy zastąpić serem typu włoskiego lub jogurtem greckim)
1 duzy banan
3 łyżki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 jajka
2 łyżki oleju
0,25 szklanki mleka
szczypta soli

Do jednej miski dodajemy mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sól i dokładnie mieszamy. W drugiej misce miksujemy ricottę, jajka, i olej. Po uzyskaniu gładkiej masy dosypujemy suche składniki i mieszamy wszystko łyżką. Dodajemy mleka i mieszamy jeszcze przez chwilę. Masa będzie gęsta i grudkowata. Kroimy banany w plasterki. 

Na rozgrzana patelnie nakładamy kleksy ciasta i smażymy. Po około minucie wciskamy w ciasto plasterki bananów, smażymy kolejną minutę i przerzucamy na drugą stronę jeszcze na około pół minuty. Zdejmujemy z patelni, polewamy syropem klonowym lub cukrem pudrem. Smacznego!