wtorek, 29 października 2013

Makaron penne z kurczakiem, szpinakiem i gorgonzolą


To danie jest chyba jednym z pierwszych obiadów, które samodzielnie przyrządziłam. Mimo tego, że od tamtej pory robię je bardzo regularnie, to jego smak wciąż mi się nie znudził. Na porcję dla trzech osób potrzebujemy:

2 piersi kurczaka
opakowanie mrożonego szpinaku
3 duże łyżki śmietany
200 gram sera gorgonzola
makaron penne
przyprawy

Pierś kurczaka kroimy na kawałki, smażymy na patelni, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Rozmrażamy szpinak na patelni, a następnie dorzucamy do niego gotowego kurczaka, nie przestajemy podgrzewać. Dodajemy (pokrojony w kostkę) ser gorgonzola i mieszamy aż do cześciowego rozpuszczenia się. Na koniec wlewamy śmietanę i ponownie mieszamy. Gotowe danie nakładamy na ugotowany wcześniej makaron. Taki makaron przepysznie smakuje na drugi dzień, gdy sos ma intensywniejszy smak. Smacznego!



6 komentarzy: