250 g mąki na ciasto
szczypta soli
1 jajko
2 szlanki mleka
budyń waniliowy
cynamon
3 łyżki cukru
2-3 kwaśne jabłka
Zaczynamy od zrobienia ciasta. Jest to najprostszy przepis świata, który już prezentowałam na swoim blogu. Do naczynia dodajemy mąki, 150 g schłodzonego masła, 3 łyżki cukru i sól. Miksujemy aż masa przyjmie postać podobną do okruchów. Wtedy wbijamy jedno jajko i jeszcze przez chwilę miksujemy, aż do całkowitego połączenia się składników. Z ciasta formujemy kulkę, zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na ok. godzinę.
Wyjmujemy ciasto, odkrajamy 1/3 porcji i wkładamy ją spowrotem do lodówki. 2/3 ciasta wałkujemy na placek i wykładamy nim naczynie, w którym będziemy piec tartę. Dociskamy dokładnie palcami nie zapominając o wypełnieniu brzegów. Widelcem dziurkujemy spód tarty. Piekarnik nastawiamy na 180 stopni i wkładamy ciasto na 15 minut.
Kroimy jabłka na plasterki i wykładamy na podpieczony spód tarty, obsypujemy cynamonem, a następnie wylewamy na to wczesniej przygotowany budyń. Wyjmujemy resztę ciasta z lodówki, wałkujemy na placek i kroimy na paski, z których robimy kratkę na wierzchu tarty. Roztrzepujemy jajko i smarujemy nim ciasto. Wkładamy do piekarnika i pieczemy przez ok 35 minut. Możemy podawać je z cukrem pudrem lub bitą śmietaną. Smacznego!
taką tartę to mogłabym zjeść całą ;)
OdpowiedzUsuńWielkie tak dla łączenia jabłek z budyniem! Bezbłędny smak
OdpowiedzUsuńTarta w stylu angielskim, znakomita !
OdpowiedzUsuńWygląda smakowicie, wystarczy jeden kawałeczek na jesienne smuteczki..
OdpowiedzUsuńbardzo dobra w smaku! Nie podoba mi sie tylko,ze robi sie na wierzchu korzuszek z zaschnietej budyniowej masy co sie źle kroi widelcem...
OdpowiedzUsuńRozwałkowanie tego ciasta na paseczki jest awykonalne! Przyklejone do blatu,rwie się na strzępy....
OdpowiedzUsuńCIASTO JUŻ W PIEKARNIKU. REWELACYJNY SPOSÓB NA KRUCHE CIASTO W MIKSERZE. JAK NIE MIAŁAM PROBLEMU Z WYCIĘCIEM PASKÓW. PRZEPIS NA MOJĄ DUŻA FORMĘ DO TARTY.
OdpowiedzUsuńKruche ciasto znakomite! No i bez tego ugniatania, którego bardzo nie lubię ;) Mnie jednak nie przekonało połączenie jabłek z budyniem. Zostaję przy samych jabłkach!
OdpowiedzUsuńMam pytanie czy można zmienić kolejność tzn. na ciasto położyć budyń a na budyń jabłka?
OdpowiedzUsuńBardzo smaczne ciasto, które często przygotowuję sobie sam w domu. Ciasto piekę w piekarniku na specjalnym kamieniu ceramicznym, który kupiłem ostatnio na https://duka.com/pl/. Zaletą pieczenia na kamieniu jest to, że ciasto uzyskuje zawsze odpowiednią kruchość. Warstwa ceramiczna odpowiada za szybkie absorbowanie wilgoci z samego ciasta.
OdpowiedzUsuńMyślę, że jest pyszny. Bardzo dobrze radzisz sobie z ciastem. W końcu kupiłam piekarnik elektryczny Esperanza, więc mogę też piec słodkości.
OdpowiedzUsuńTarta z jabłkami i budyniem brzmi naprawdę smakowicie! Uwielbiam połączenie tych smaków, a Twoje ciasto wygląda na wyjątkowo apetyczne. Ostatnio też zaczęłam więcej eksperymentować z wypiekami, zwłaszcza odkąd zaopatrzyłam się w świetny sprzęt, który ułatwia pieczenie. Jeśli ktoś jeszcze szuka inspiracji lub narzędzi do kuchni, polecam zajrzeć na tę stronę tutaj – znajdziecie tam wiele przydatnych akcesoriów do pieczenia.
OdpowiedzUsuń