Tym razem propozycja śniadaniowa. Bardzo sycące placki z bananami, które możemy podać z syropem klonowym lub cukrem pudrem. Ten przepis starczy na porcję dla 3 osób.
składniki:
1,5 szklanki mąki
200 g ricotty (możemy zastąpić serem typu włoskiego lub jogurtem greckim)
1 duzy banan
3 łyżki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 jajka
2 łyżki oleju
0,25 szklanki mleka
szczypta soli
Do jednej miski dodajemy mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sól i dokładnie mieszamy. W drugiej misce miksujemy ricottę, jajka, i olej. Po uzyskaniu gładkiej masy dosypujemy suche składniki i mieszamy wszystko łyżką. Dodajemy mleka i mieszamy jeszcze przez chwilę. Masa będzie gęsta i grudkowata. Kroimy banany w plasterki.
Na rozgrzana patelnie nakładamy kleksy ciasta i smażymy. Po około minucie wciskamy w ciasto plasterki bananów, smażymy kolejną minutę i przerzucamy na drugą stronę jeszcze na około pół minuty. Zdejmujemy z patelni, polewamy syropem klonowym lub cukrem pudrem. Smacznego!
Ale puchate ! Wyglądają ja chmurki :)
OdpowiedzUsuńjak słodko :)
Usuńmmmm, banan i ricotta, pycha placki!
OdpowiedzUsuńbanan, ricotta.. marzenie !
OdpowiedzUsuńzapraszam do siebie
www.cookplease.blogspot.com
O jakie fajne połączenie z ta ricottą!
OdpowiedzUsuńNie robiłam jeszcze takich placuszków, ale uwielbiam ricottę więc na pewni wypróbuję. Pięknie się prezentują :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie :)
OdpowiedzUsuńtakich jeszcze nie jadłam:) mmmmmm pychota
OdpowiedzUsuńOj tak placuszki wyglądają przepysznie. Sądzę, że idealnie pasowałyby na sobotnie lub niedzielne śniadanko :)
OdpowiedzUsuńu mnie były serwowane na poniedziałkowe :)
UsuńUwielbiam smak smażonego banana.
OdpowiedzUsuń