poniedziałek, 10 czerwca 2013

Ciasto Oreo z budyniem, bananami i bitą śmietaną



Miało być na słono, jak zwykle jest na słodko. Chyba muszę przestać się oszukiwać, że przerzucę się na posty inne niż deserowe. Dziś coś przepysznego. Nie przesadzam. Takiego ciasta dawno nie jadłam. Zmodyfikowałam przepis z Kwestii Smaku i wyszło fantastycznie! Przygotowanie zajmuje nam około 45 minut i nie wymaga piekarnika. Nasze składniki to:

2 duże opakowania Oreo (takie po 176g)
75 g masła
2 torebki budyniu waniliowego
750 ml mleka
3 banany
400 ml śmietany 36% (dwa kubeczki)
polewa czekoladowa
1/4 szklanki cukru pudru
sos czekoladowy
2 śmietan fixy

Zaczynamy od zrobienia budyniu według wskazówek z opakowania. Następnie odstawiamy go do ostudzenia. Roztapiamy masło i także odstawiamy aż stanie się całkowicie zimne.

Oreo kruszymy i wsypujemy do rozdrabniacza kuchennego, w którym mielimy je na na proszek. Jeżeli nie posiadamy takiego przyrządu, to zawijamy ciasteczka w szmatkę i rozbijamy je tłuczkiem do ciasta. Następnie mieszamy z ostudzonym masłem i mieszamy aż do połączenia się składników. Masę wykładamy na naszą blaszkę, formujemy z niej spód ciasta i wkładamy do lodówki na pół godziny.

Banany kroimy w plasterki. Jeżeli zależy nam na tym, by nie zbrązowiały, to możemy je skroplić cytryną. Ja jednak tego nie robię, zwłaszcza, że i tak zostaną przykryte kremem. Wyjmujemy blaszkę z lodówki i wylewamy na nią ostudzony budyń, a na nim gęsto układamy plasterki bananów. Delikatnie dociskami i ponownie wkładamy do lodówki na czas robienia bitej śmietany.

Wsypujemy cukier puder do szklanki, dodajemy do niego śmietan fixy i mieszamy. Śmietany wlewamy do naczynia i miksujemy przez ok. 5 minut. Następnie dosypujemy puder z fixami, miksujemy aż masa stanie się całkowicie sztywna.

Wyjmujemy ciasto z lodówki, nakładamy na wierzch śmietanę i delikatnie polewamy sosem czekoladowym. Ciasto najlepiej przechowywać w lodówce, pokojowa temperatura grozi mu rozpłynięciem, a taka pyszność na to nie zasługuje!

Smacznego!





15 komentarzy:

  1. jejku, ale bym je zjadła, uwielbiam budyń, a z bananem i ciasteczkami ! mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. om nom nom nom!

    OdpowiedzUsuń
  3. wygląda smakowicie!

    OdpowiedzUsuń
  4. Oreo chyba jest w modzie, bo ciągle ostatnio widzę podobne ciasta z wykorzystaniem tych herbatniczków. Osobiście nie lubię oreo. Chyba jestem jakaś inna :D Mogłabym takie ciasto robić dla innych i cieszyć się, że im smakuje :)
    dariawkuchni.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. w takim razie proponuje wymienic Oreo na zwykle herbatniki i tez bedzie pysznie!

      Usuń
  5. Rewelacyjnie pysznie wygląda, musi smakować bosko :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Można zamiast bananów dać inne owoce?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. pewnie, ja za jakis czas zamierzam je wymienic na truskawki

      Usuń
  7. uwielbiam banany, oreo i bitą śmietanę więc to ciasto jest dla mnie rajem *-*

    OdpowiedzUsuń
  8. Wspaniale wygląda, muszę spróbować, no zrobiłam się już głodna ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. No niestety 5 min na 36% śmietanę to odrobinę za dużo. Chyba że ktoś lubi masło...

    OdpowiedzUsuń
  10. No z tą śmietaną to porażka żadna mizerna kucharka nie napisała jak ubić dobrze żeby się nie zważyła ale oki dzieki bardzo paniom

    OdpowiedzUsuń
  11. 50 yr old Research Nurse Elise Becerra, hailing from Levis enjoys watching movies like Mystery of the 13th Guest and Sand art. Took a trip to Madriu-Perafita-Claror Valley and drives a McLaren F1 GTR Longtail. kliknij w link teraz

    OdpowiedzUsuń