sobota, 2 listopada 2013

Tarta z jabłkami i budyniem

Dawno nie było ciasta, więc dziś przepis na łatwe i pyszne. Zdjęcia fatalne, ale wszystko dlatego, że robione telefonem, mam nadzieję, że jakoś je przeżyjecie.

250 g mąki na ciasto
150 g masła
szczypta soli
1 jajko
2 szlanki mleka
budyń waniliowy
cynamon
3 łyżki cukru
2-3 kwaśne jabłka

Zaczynamy od zrobienia ciasta. Jest to najprostszy przepis świata, który już prezentowałam na swoim blogu. Do naczynia dodajemy mąki, 150 g schłodzonego masła, 3 łyżki cukru i sól. Miksujemy aż masa przyjmie postać podobną do okruchów. Wtedy wbijamy jedno jajko i jeszcze przez chwilę miksujemy, aż do całkowitego połączenia się składników. Z ciasta formujemy kulkę, zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na ok. godzinę.

Wyjmujemy ciasto, odkrajamy 1/3 porcji i wkładamy ją spowrotem do lodówki. 2/3 ciasta wałkujemy na placek i wykładamy nim naczynie, w którym będziemy piec tartę. Dociskamy dokładnie palcami nie zapominając o wypełnieniu brzegów. Widelcem dziurkujemy spód tarty. Piekarnik nastawiamy na 180 stopni i wkładamy ciasto na 15 minut.

Kroimy jabłka na plasterki i wykładamy na podpieczony spód tarty, obsypujemy cynamonem, a następnie wylewamy na to wczesniej przygotowany budyń. Wyjmujemy resztę ciasta z lodówki, wałkujemy na placek i kroimy na paski, z których robimy kratkę na wierzchu tarty. Roztrzepujemy jajko i smarujemy nim ciasto. Wkładamy do piekarnika i pieczemy przez ok 35 minut. Możemy podawać je z cukrem pudrem lub bitą śmietaną. Smacznego!

10 komentarzy:

  1. taką tartę to mogłabym zjeść całą ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wielkie tak dla łączenia jabłek z budyniem! Bezbłędny smak

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda smakowicie, wystarczy jeden kawałeczek na jesienne smuteczki..

    OdpowiedzUsuń
  4. bardzo dobra w smaku! Nie podoba mi sie tylko,ze robi sie na wierzchu korzuszek z zaschnietej budyniowej masy co sie źle kroi widelcem...

    OdpowiedzUsuń
  5. Rozwałkowanie tego ciasta na paseczki jest awykonalne! Przyklejone do blatu,rwie się na strzępy....

    OdpowiedzUsuń
  6. CIASTO JUŻ W PIEKARNIKU. REWELACYJNY SPOSÓB NA KRUCHE CIASTO W MIKSERZE. JAK NIE MIAŁAM PROBLEMU Z WYCIĘCIEM PASKÓW. PRZEPIS NA MOJĄ DUŻA FORMĘ DO TARTY.

    OdpowiedzUsuń
  7. Kruche ciasto znakomite! No i bez tego ugniatania, którego bardzo nie lubię ;) Mnie jednak nie przekonało połączenie jabłek z budyniem. Zostaję przy samych jabłkach!

    OdpowiedzUsuń
  8. Mam pytanie czy można zmienić kolejność tzn. na ciasto położyć budyń a na budyń jabłka?

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo smaczne ciasto, które często przygotowuję sobie sam w domu. Ciasto piekę w piekarniku na specjalnym kamieniu ceramicznym, który kupiłem ostatnio na https://duka.com/pl/. Zaletą pieczenia na kamieniu jest to, że ciasto uzyskuje zawsze odpowiednią kruchość. Warstwa ceramiczna odpowiada za szybkie absorbowanie wilgoci z samego ciasta.

    OdpowiedzUsuń