niedziela, 6 kwietnia 2014

Niedzielne śniadanie, czyli kasza jaglana z bananami i syropem klonowym


Dzisiaj (po długiej przerwie) przepis idealny na niedzielne, leniwe śniadanie. Proponowana przeze mnie kasza jest bardzo syta i przepyszna! Od dawna nie miałam tak dobrego śniadania :)

składniki dla 2 osób:
szklanka kaszy jaglanej
0,5 l mleka
3 banany
syrop klonowy (można zastąpić miodem)

Gotujemy wodę w czajniku, a następnie płuczemy w niej kaszę, aby pozbyć się smaku goryczy. Gotujemy mleko, dodajemy do niego odsączoną z wody kaszę. Ustawiamy ogień na najmniejszy i gotujemy przez 20 minut, co jakiś czas mieszając. Na 5 minut przed końcem gotowania dodajemy 2 zgniecione banany i mieszamy. Nakładamy kaszę na talerze, dodajemy plasterki banana i polewamy syropem klonowym do smaku. Smacznego! 

5 komentarzy:

  1. uwielbiam tę kaszę!
    z bananem jest przepyszna! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny blog!:)

    Zapraszam do mnie!
    Dopiero rozpoczynam swoją przygodę z blogowaniem, ale może kiedyś znajdziesz u mnie cos ciekawego :)

    www.paczekwkuchni.blogspot.com

    Pozdrawiam!:)

    OdpowiedzUsuń
  3. uwielbiam takie zdrowe śniadania :)

    OdpowiedzUsuń
  4. bardzo pożywne śniadanko, pycha!

    OdpowiedzUsuń