sobota, 30 sierpnia 2014

Faszerowany bakłażan



Jesteśmy w samym środku sezonu na bakłażana! Przygotowanie go w wersji faszerowanej jest super szybkie, proste i tanie. Praca nad daniem (odliczając czas na pieczenie) zajmuje nam ok. 15 minut. 

składniki na 4 porcje:
2 duże bakłażany
250 g mielonego mięsa wołowego
1 jajko
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
3 łyżki bułki tartej
3 łyżki oliwy z oliwek
pieprz, sól, cynamon

Bakłażany kroimy na pół, a następnie nacinamy miąższ w kratkę, uważając przy tym, by nie przebić się przez skórkę. Połówki wstawiamy do wcześniej nagrzanego piekarnika (ja niestety używam gazowego, więc nastawiłam pokrętło na środek, powinno być ok. 175 stopni). W tym czasie dodajemy wszystkie składniki do miski (tylko po 1 łyżce bułki tartej i oliwy) i dokładnie mieszamy. Po 20 minutach wyjmujemy bakłażana. Gdy lekko ostygnie, wydrążamy środek, dodajemy go do miski, gdzie dokładnie łączymy z nadzieniem. Wypełniamy nim skórki bakłażanów, posypujemy pozostałą bułką tartą i skraplamy oliwą. Wkładamy ponownie do piekarnika i pieczemy przez ok. pół godziny. Smacznego!




3 komentarze:

  1. Proste, ale jakże cudowne nadzienie. Zapraszam do dodania przepisu do mojej akcji Warzywa psiankowate 2014 :)

    OdpowiedzUsuń
  2. bakłażany są pyszne po zapieczeniu, chętnie spróbuję Twojego przepisu :)

    OdpowiedzUsuń