środa, 14 sierpnia 2013

Cupcakes z białą czekoladą z kremem śmietankowym i owocami


Po kilkunastu dniach milczenia powracam tradycyjnie ze słodkościami. Tym razem są to klasyczne babeczki z dodatkiem białej czekolady, podawane z kremem śmietankowym, dekorowane owocami i herbatniczkami. To bardzo bezpieczny deser, który na pewno przypasuje każdemu podniebieniu.

składniki na 12 babeczek:
szklanka mąki
łyżeczka proszku do pieczenia
100 g masła
pół szklanki cukru
2 jajka
80 g rozpuszczonej białej czekolady
łyżeczka ekstraktu z wanilii
2/3 szklanki mleka
szczypta soli

krem:
200 g serka śmietankowego na kanapki
3/4 szklanki cukru pudru (chociaż tak na prawdę należy go dodawać do smaku - jak kto woli)
120 g rozpuszczonej białej czekolady
śmietan fix
owoce, ciasteczka

Nastawiamy piekarnik na 190 stopni. Łączymy mąkę z solą i proszkiem do pieczenia. W osobnej misce miksujemy masło z cukrem aż do połączenia się składników. Następnie dodajemy jajka, białą czekoladę i ekstrakt. Miksujemy, a po chwili dodajemy suche składniki i mleko (nie przerywając miksowania). Gotową masę nakładamy do papilotek i wkładamy do piekarnika na ok. 25 minut, a następnie odkładamy do ostudzenia.

Serek śmietankowy miksujemy z cukrem pudrem i białą czekoladą. Na sam koniec wsypujemy śmietan fix i miksujemy przez minutę. Gotowy krem nakładamy na ostudzone babeczki i dekorujemy czym chcemy. Ja użyłam malin, borówek i ciasteczek leibniz.



5 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. zapomniałam wymienić w składnikach, jest, jest, wiadomix! (błąd już naprawiony)

      Usuń
  2. Ale to zdjęcie pysznie wygląda:)Porywam jedną babeczkę!

    OdpowiedzUsuń
  3. Idealne :) biała czekolada, krem, borówki, herbatniki... Mniam!

    OdpowiedzUsuń