sobota, 8 lutego 2014

Czekoladowe chip cookies


Dzisiaj (po długiej przerwie) przepis na szybkie i łatwe czekoladowe ciasteczka. Nie chciałam, by wyszły mi za słodkie, dlatego użyłam gorzkiego kakao, ale można dodać zwykłego.

składniki na 2 blachy:
100 g roztopionego masła
mały kubeczek jogurtu naturalnego
2 szklanki mąki
1 szklanka cukru pudru
3/4 szklanki gorzkiego kakao
2 czekolady pokrojone w drobną kosteczkę 
1/2 łyżeczki sody
szczypta soli
aromat waniliowy

Mąkę łączymy z solą i sodą. Roztopione masło przelewamy do osobnej miski, dodajemy kakao i miksujemy na gładką masę. Po chwili dodajemy cukier puder, jogurt i ekstrakt, cały czas miksujemy. Dosypujemy suche składniki, powoli, nie przestając miksować aż do całkowitego połączenia się składników. Na koniec wsypujemy czekoladę i mieszamy łyżką. Masa powinna wyjść bardzo gęsta i lepka. 
Nastawiamy piekarnik na 175 stopni (obecnie piekę w piekarniku gazowym, ustawiłam pokrętło na najmniejszy ogień). Wykładamy ciasteczka na blachę. Ja robiłam to za pomocą łyżki do lodów, a następnie lekko spłaszczałam masę palcami, by nabrały kształtu. Wkładamy blachę to piekarnika i pieczemy przez ok 10 minut. Smacznego!








5 komentarzy:

  1. Ojej ale cudowne ! Uwielbiam takie ciastka - tak jak Sosna :D Kocham wszystko, co czekoladowe !

    OdpowiedzUsuń
  2. czekoladowo mi już od samych zdjęć :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Super jest to, że nawet po kilku dniach zachowują świeżość. Wczoraj zjadłam ostatnie ciasteczko, które miało 4 dni i dalej było mięciutkie w środku.

    OdpowiedzUsuń
  4. pyszne takie ciasteczka z czekoladą :P

    OdpowiedzUsuń