niedziela, 16 lutego 2014

Pomysł na tani obiad, czyli wegańskie kotlety z ciecierzycy z sałatką ziemniaczaną.


Dzisiaj przepis na szybki i sycący obiad, czyli kotlety z ciecierzycy i sałatka ziemniaczana. Kotleciki robi się banalnie, jeżeli ktoś chce, to można je dodatkowo obtoczyć w bułce tartej i dodać jajko (ale wtedy już nie będą wegańskie:)

składniki na kotlety (5 sztuk):
2 puszki ciecierzycy
3 ząbki czosnku
4 łyżki stołowe mąki
przyprawy do smaku (ja dodałam pieprz, sól i słodką paprykę)
olej do smażenia

składniki na sałatkę ziemniaczaną
6 dużych ziemniaków
4 ogórki kiszone
3 ząbki czosnku
majonez
posiekany szczypiorek
pieprz i sól

Obieramy i gotujemy ziemniaki. Po wyjęciu z wody gnieciemy i przekładamy do miski. Ogórki kroimy w kostkę i wrzucamy do ziemniaków. Wyciskamy czosnek, dodajemy szczypiorek, kilka łyżek majonezu, pieprz i sól do smaku i dokładnie mieszamy.

Wszystkie składniki na kotlety wrzucamy do jednej miski i blenderujemy na gładką masę. Następnie lepimy z niej kotlety i smażymy na małej ilości oleju. Trzymamy je na patelni aż do zarumienienia.

Gotowe!





2 komentarze:

  1. Te kotleciki wyglądają przepysznie :) Będę musiała wypróbować przepis, zdecydowanie!

    OdpowiedzUsuń