wtorek, 5 sierpnia 2014

Chocolate chip cookies z borówkami



Po 4 długich miesiącach przerwy wracam do prowadzenia bloga. Nowa praca + odzyskany aparat = dużo więcej czasu na gotowanie i pisanie. Nowy etap zaczynam od klasycznych ciasteczek z białą czekoladą i borówkami. To deser, który nie ma szans się nie udać! Może nie zachwycają wyglądem, ale wynagradza to ich smak i cudownie ciągnący się środek.

składniki na ok 10 dużych ciastek:
100 g miękkiego masła
150 g mąki pszennej
szczypta soli
1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
1/3 łyżeczki aromatu migdałowego
200 g cukru
1 jajko
tabliczka białej czekolady
borówki (lub inne owoce sezonowe)

Mąkę przesypujemy do miski, dodajemy sodę, sól i mieszamy. W drugiej misce ucieramy miękkie masło z cukrem. Dodajemy jajko i mieszamy aż do połączenia się składników. Wsypujemy suche składniki i dokładnie miksujemy. Czekoladę kroimy w małe kosteczki, dodajemy do masy i mieszamy łyżką.

Nagrzewamy piekarnik do 160 stopni. Wykładamy na blachę papier do pieczenia (mi się skończył, dlatego użyłam folii aluminiowej - na szczęście nie przyczepiła się do ciasteczek) i układamy na nim kulki z masy, wielkości mniej więcej gałki lodów. Pamiętajcie o zachowaniu dużych odstępów - te ciastka lubią rosnąć! Następnie posypujemy je borówkami i delikatnie dociskamy, spłaszczając ciastka dłonią.

Pieczemy ok 15 minut. Ciasteczka powinny być delikatnie zarumienione na brzegach, a na wierzchu miękkie, zastygną dopiero podczas studzenia. Smacznego!




4 komentarze:

  1. Moim zdaniem wyglądają wspaniale :) A smakować musiały obłędnie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Przecudne, przeurocze, jutro zrobię na śniadanie <3 !

    OdpowiedzUsuń