wtorek, 9 kwietnia 2013

Ciasto 3 Bit, czyli coś dla ludzi bez piekarnika

Ciasto 3 Bit jest idealnym rozwiązaniem dla tych, którzy mają popsute/stare piekarniki, przez co muszą rezygnować z domowych wypieków. Ciasto robi się łatwo i szybko, a koszt składników to ok. 20zł. To, czego potrzebujemy to:

- duże opakowanie herbatników, 350-400g (wszystko zależy od wielkości blaszki do ciasta)
- puszka masy krówkowej/kajmakowej
- 1 opakowanie budyniu waniliowego
- 2 szklanki mleka
- 2 łyżki stołowe cukru
- 3 łyżki stołowe cukru pudru
- 150g masła
- 500g śmietanki kremówki 30%
-  3 śmietan-fixy
- kakao/wiórki czekoladowe do posypania

Zaczynamy od wyłożenia naszej blaszki papierem do pieczenia, lub folią aluminiową. Następnie wykładany na nią warstwę herbatników, tak, by dokładnie pokryła cały spód.

Budyń robimy według przepisu na opakowaniu (1,5 szklanki mleka gotujemy w rondelku, do pozostałej 0,5 szklanki wsypujemy budyń i 2 łyżki cukru, intensywnie mieszamy, aż pozbędziemy się grudek. Gdy mleko się zagotuje, wlewamy do rondelka zawartość szklanki, mieszamy przez minutę, zdejmujemy z ognia i zostawiamy do przestudzenia).

Masę kajmakową rozsmarowujemy po herbatnikach wyłożonych na blaszce (jeżeli masa nie jest płynna, możemy wstawić puszkę do ciepłej wody, to pomoże), a następnie układamy na niej kolejną ich warstwę herbatników, delikatnie dociskamy.

Miksujemy mikserem miękkie masło, a po kilku minutach dodajemy do niego (koniecznie przestudzony!) budyń. Miksujemy aż składniki się połączą i nie będzie grudek. Gotową masę wykładamy na ciasto. Układamy kolejną warstwę herbatników i znów delikatnie dociskamy.

Do miski wlewamy śmietanki i miksujemy mikserem, aż zacznie nabierać ubitej konsystencji. Mieszamy śmietany-fix z cukrem pudrem i stopniowo dodajemy do ubitej śmietanki, nie przestajemy przy tym miksować. Gdy śmietana będzie już sztywna, wykładamy ją na nasze ciasto.

Teraz trzeba już tylko posypać je wiórkami czekolady (może być też kakao), wstawić na kilka godzin do lodówki i zjeść :)






3 komentarze:

  1. mam wielką słabość do tego ciacha! u Ciebie wygląda bardzo kusząco :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja jadłam je po raz pierwszy, ale zdecydowanie będę powtarzać!

      Usuń